Wielkość czcionki: A-A+

Kronika

W listopadzie 1940 r., na polecenie Chaima Rumkowskiego, utworzono w obrębie getta Wydział Archiwum. Do jego zadań należało gromadzenie dokumentów mających w przyszłości stanowić podstawę do opisania historii getta. W placówce tej, od 12.01.1941 r. do 31.07.1944 r. pracownicy, w większości dziennikarze i pisarze, opracowywali kronikę getta. Teksty Kroniki redagowano z początku w języku polskim, w okresie od września do grudnia 1942 równolegle w języku polskim i niemieckim, a dopiero od stycznia 1943 wyłącznie po niemiecku.

Sprawozdanie dzienne z czwartku 20 lipca 1944 r.

Podcast Icon
Kronika codzienna nr:
201

Pogoda

Średnia temperatura w ciągu dnia 28–35 stopni, słonecznie, upalnie.

Zgony

14

Narodziny

2 (1 chłopiec, 1 dziewczynka).

Aresztowania

Za różne: 2.

Liczba ludności

Wysiedlenie

700 osób (dziewiąty transport do pracy poza gettem).

Wiadomości dnia

Prezes także dzisiaj kontynuował swą akcję przewarstwowień.

Zmiany na Bałuckim Rynku? Kierownik Biebow wydał dziś następujące zarządzenia: Z uwagi na to, że, jego zdaniem, za dużo kierowników zakładów kręci się w biurze A. Jakubowicza, a ten głównie ma być do jego dyspozycji, zabrania się kierownikom zakładów wchodzić na Bałucki Rynek.

Pan Jakubowicz dostał polecenie, aby zająć biuro naprzeciwko Bałuckiego Rynku i ogłosić godziny, w których będzie tam przyjmował kierowników. Poza tym ma urzędować jak dotychczas na Bałuckim Rynku.

Także cały zbędny personel Centralnego Biura Resortów Pracy, jak np. księgowość, należy usunąć z Bałuckiego Rynku i włączyć do drugiego biura Jakubowicza. Poza tym zarządzono, żeby ponadto nikt, kto nie jest tam niezbędny, nie wchodził na Bałucki Rynek.

Twierdzi się, że przyczyny tego stanu rzeczy należy szukać w dążeniu do ograniczenia do minimum kontaktu Żydów z aryjczykami.

Remanent w aptekach. Inwentaryzacja w aptekach, która nastąpiła na zlecenie Niemców, miała na celu stwierdzenie, czy dostępne są pewne lekarstwa.

Aprowizacja

Także dziś trwa dostawa białej kapusty. Ludność bardzo źle znosi oferowane teraz zupy z kapusty. Poza tym brakuje przecież niezbędnych dodatków, przede wszystkim mąki, aby móc przygotować z kapusty jakiś względnie pożywny posiłek.

Nowa racja kapusty. Dziś została rozpisana kolejna racja

• 5 kg kapusty.

Ceny czarnorynkowe. Chleb (2 kg) 750 mk, mąka 500 mk za kg, cukier 850 mk za kg, zupa resortowa (składająca się z 40 dkg kapusty i 2 dkg kaszy) 5–7 mk.

Małe zwierciadło getta

Humor z getta. W związku ze śmiercią neurologa dr Klozenberga opowiada się w getcie następujący dowcip: najbardziej dotyka ona Borucha Praszkiera2, ponieważ dr Klozenberg był jedynym człowiekiem w getcie, który zawsze potwierdzał, że jest on psychicznie normalny. Teraz niestety musi ryzykować, że oficjalnie zostanie meszuge3.

Sprawy sanitarne

Zgłoszone dziś choroby zakaźne: brak zgłoszeń.

Przyczyny dzisiejszych zgonów: 6 gruźlica płuc, 1 gruźlicze zapalenie opon mózgowo-rdzeniowych, 2 choroby płuc, 3 choroby serca, 1 zapalenie jelit, 1 ropowica gardła.

1

APŁ, PSŻ, sygn. 1087, s. 410–411 (1); APŁ, PSŻ, sygn. 1088, s. 365–366 (2); YIVO, Kol. N. Zonabenda 919, s. 502v–502 (3).

2

Boruch Praszkier, członek grupy syjonistycznej. W getcie był uważany za szalonego, ale jako jedyny mógł Rumkowskiemu powiedzieć to, czego inni się bali. Dzięki swojej błazeńskiej postawie udało mu się zdobywać pieniądze i żywność na różne cele. – A. Ben Menachem, J. Rab,Kroniqah shel Geto Lodz, t.4, Jerusalem 1986-1989, s. 508.

3

Jid. „szalony”.